KitchenAid røremaskine – repareret med et nyt tandhjul

KitchenAid røremaskiner er en elsket hjælper i mange køkkener. Den er en robust og pålidelig hjælper, som mange hobby-kokke og -bagere sværger til. Maskinen har et klassisk design, der signalerer holdbarhed og effektivitet. Men der er et problem, som mange brugere har stødt på igen og igen, og det har at gøre med motoren og et bestemt tandhjul.

Nylontandhjulet ses øverst til venstre

Motoren i KitchenAid røremaskiner er designet til at overføre kraft via et tandhjul, der er lavet af et hårdt plastikmateriale kendt som nylon – ikke nylon som du kender det fra tøj, men en hårdere variant. Denne konstruktion fungerer generelt godt, men et tilbagevendende problem opstår, når maskinen har kørt længe, og motoren bliver varm. Varmen fra motoren kan få nylonet i tandhjulet til at smelte, hvilket betyder et brat stop for madlavningen.

Tandhjulet er placeret øverst til venstre i maskinen (på billedet ovenfor) og er nemt at se, hvis du demonterer maskinen. Men hvad kan man gøre, hvis man står overfor dette problem? Er der en løsning?

Heldigvis er der det, og reparationen er faktisk ret simpel. Det tager tid, ja, fordi du skal løsne 9 skruer og to stifter for at komme ind til kernen af maskinen. Og når du er inde i maskinen, skal du fjerne stumperne af det ødelagte tandhjul og installere et nyt. Men når først du har adgang til tandhjulet, er resten af reparationen ret ligetil. Et nyt tandhjul koster omkring 100 kr., hvilket er en meget mindre investering i forhold til at købe en helt ny røremaskine.

Spol baglæns

Når du har udskiftet tandhjulet, skal du samle maskinen igen i omvendt rækkefølge, og så teste om alt fungerer korrekt. I nogle tilfælde skal hastigheden justeres, hvilket kan gøres med nogle skruer bag på maskinen. Hvis alt går som planlagt, kan denne reparation udføres på omkring to timer. Og ja, der er lidt oprydning og affedtning involveret bagefter, men det er en lille pris at betale for at få din elskede KitchenAid røremaskine tilbage i drift.

Billede af en KitchenAid røremaskine
KitchenAid – repareret!

Men hvad nu hvis du ikke har tid eller lyst til at udføre reparationen selv? Eller hvad hvis du er usikker på, hvordan man gør? Så er det tid til at kontakte en professionel. Jeg er her for at hjælpe, så tøv ikke med at kontakte mig, hvis du har en KitchenAid røremaskine, der har brug for lidt ekstra kærlig omsorg. Reparation er altid en bæredygtig løsning, og din maskine fortjener at blive taget godt hånd om.

Dette indlæg har 14 kommentarer

 1. Ulla

  Kan jeg få repareret en kenwood major køkkenmaskine som er “død” ?

  1. GGadmin

   Hej Ulla
   Dem har jeg god erfaring med at få liv i igen. Jeg har skrevet en mail til dig, så kan vi aftale nærmere.

   Mvh Michael

 2. Johanne Skriver

  En kenwood major titanium maskine KM020 hvor der måske er noget knækket (måske i gearingen?) så den kører med et hak når den ælter tung dej. Er det noget der kan laves mon eller er det en så stor del af maskinen at det er for dyrt ifht. Køb af en helt ny?

  1. Michael

   Den kan helt sikkert repareres! Jeg skriver til dig på mail 🙂

 3. Alexia

  Jeg har en kitchenaid maskine der ikke vil køre rundt. Tænker det er tandhjulet der skal skiftes. Kan du hjælpe og hvad koster det.

  1. Michael

   Hej Alexia
   Jeg vil meget gerne hjælpe din KitchenAid til at blive køkkenklar igen.
   Hvis det er det “almindelige” tandhjul der er gået, så tager jeg to timers arbejdstid og 100,- for reservedelen. Ialt 1000,-
   Biksen har åbent hver dag fra kl. 10 så bare kom forbi med den. Skriv dog gerne i forvejen, da jeg kan være hjemme eller på min kollegas værksted.
   Mvh Michael

 4. Andrea

  Hej hej
  Hvad med en kenwood chef xl hvor der er en “pind” som “mangler en stopklods” så den kan skubbe sig løs og går på den del der snurrer ved blender delen?
  Som du kan læse er jeg super kendt med terminologien 😅

  1. Michael

   Vi fikser gerne din Kenwood. Dem har vi også på værkstedet fra tid til anden, og skal nok få stopklodset pinden så den ikke forstyrrer blenderen 😊
   Skriv på vores kontaktformular, så vi kan lave en aftale ✌️

 5. Christa Leve Poulsen

  Kære Michael
  Du hjalp mig i efteråret med at fejrn-reparere min KitchenAid-køkkenmaskine og sagde du kunne høre, der snart ville skulle skiftes et eller andet. Jeg tror, det er nu. Kan du hjælpe? Og hvad koster det?
  Jeg bor i Classensgade på Østerbro uden bil.
  Bh Christa

  1. Michael

   Hej Christa
   Vi skal gerne gøre din maskine god igen. Du kan sætte den af i Valby, så du slipper for en længere rejse. Jeg skriver en mail til dig om hvordan det fungerer.
   Mht. pris så afhænger det selvfølgelig af omfanget, men bare for at give et eksempel, så koster et nyt tandhjul 1000,- med både arbejdstid og reservedel.

   Mvh Michael – Genstartgenbrug.dk

 6. Bente Lynd

  Jeg har en Kitchenaid røremaskine, der kun kan køre på høj hastighed( forestil dig mel overalt!) Den vil ikke gå på nul ved “hastighedsknappen”, der skal slukkes på stikkontakten. En gang imellem kan den køre normalt en enkelt gang.

  1. Michael

   Hej Bente
   Tak for din kommentar!
   Det lyder som om motorstyringen er stået af.
   Det er et stykke elektronik vi kan skaffe til 350,- og det tager en time at skifte. Totalt 800,-

   Sig til hvis vi skal hjælpe!

   Mvh Michael – Genstartgenbrug.dk

 7. Anja

  Hej.

  Tænker at “opfriske” min KA Artisan. Og tænker, at den nok gerne vil have en ny omgang fedt.
  Har set videoer, hvor der bliver brugt tyk, hvid (foodgrade) fedt. Hvad skal jeg gå efter (uden at betale en syg høj pris for 10-20 g, der alligevel ikke rækker), silikonebaseret eller vegetabilsk? Kan du evt. anbefale et mærke eller sælger du selv en god fedt?
  Mvh. Anja

  1. Michael

   Hej Anja
   Selvom vi nok nærmer os de 80 KitchenAids, der har været forbi værkstedet det forgangne år, så har vi endnu ikke skiftet fedtet i en eneste maskine.
   Det problem vi ofte ser med fedtet, er ikke at det skal skiftes, men derimod at det “sidder forkert”.
   Fra fabrikken sidder en stor del af fedtet oppe i huset, hvor tandhjulene drejer. Og der bliver det bare siddende – uden at gøre nogen gavn.
   Så når vi har en KitchenAid til service, gør vi to ting med fedtet:
   1: vi skraber alt fedtet ned og placerer det på tandhjulene hvor det gør gavn
   2: undervejs rører vi godt op i fedtet. Det kan nemlig godt stivne lidt over årene, og så sidder det klumpet sammen et sted.

   På denne måde frisker vi fedtet op så det kan gøre gavn i mange flere år.

   Her kan du se hvad vi udfører på et serviceeftersyn af en KitchenAid røremaskine: https://genstartgenbrug.dk/serviceeftersyn-af-en-kitchenaid/
   Sig til hvis vi skal se på din maskine også 🙂

   Mvh Michael – Genstartgenbrug.dk

Skriv et svar