Serviceeftersyn af en KitchenAid

Fra tid til anden bliver jeg spurgt, om jeg vil give en KitchenAid røremaskine et eftersyn for at kunne identificere eventuelle problemer, før de vokser sig store og måske ødelægger noget, der er dyrere at udskifte.
Her kan du se, hvad jeg foretager mig under et sådant eftersyn:

Jeg hopper direkte i suppedasen – på en KitchenAid er suppen dog fedt i stedet.

Disse tandhjul ser næsten rene ud (for en garvet reparatør af KitchenAid i hvert fald), så de skal alle have en god klat fedt. I denne maskine var der masser af fedt, men det sad fast oppe i toppen af huset der har alle tandhjulene, og dér gør det ikke meget gavn.
Lad os få det ned og arbejde!

Så bør tandhjulene være velsmurte i lang tid fremover!

Armatur på KitchenAid

Næste check er selve motoren. Her kigger jeg på farven på viklinger, for at sikre at de ikke har været for varme, med risiko for gennemsmeltning af isolering og en masse røg til følge. På billedet peger sylen på, hold nu fast, kommutatorenarmaturet (der også kaldes “ankeret” eller “rotoren”). Ja sådan nogle ord skal man lære som reparatør. Jeg drejer armaturet rundt, og undersøger at der ikke noget der er brændt eller bøjet, for så skal selve armaturet skiftes. Den udskiftning er en lidt større operation, så jeg var glad ved at dette så fint ud.

Lige dér hvor sylen peger er der nogle slidmærker. De kommer af kullene, der overfører strømmen til armaturet.

Her er kullene pillet ud af maskinen og er lagt ved siden af en tommestok. De er 23 mm når de er helt nye, så her er der slidt knap 1/3 af. Der er altså masser af god brøddej tilbage i de her kul.
Kullene er meget nemme at skifte, for de sidder lige under de to sorte “dutter” på siden af maskinen, og kan skiftes af enhver, der kan bruge en skruetrækker. Dog kan man vende dem forkert, og så virker maskinen slet ikke. Heldigvis har jeg skrevet et opslag om, hvordan det gøres korrekt lige her!

KitchenAid kul bliver målt med lineal

Og jeg fortsætter med det elektriske. Der er to printkort med komponenter på, som kan brænde af. Et printkort med kondensatorer der giver kraft til motoren, og et printkort der styrer hastigheden på motoren. De skal være nogenlunde rene og der må ikke være tegn på varmeskader. Jeg måler ikke hver komponent igennem, for mange af dem kræver at de bliver loddet af, før deres korrekte værdi kan findes. Det bliver for omfangsrigt at gøre, når det blot er et eftersyn.
Her ses de i fineste stand.

Motoren bliver styret af ovenstående printkort, men hvordan holder den hastigheden, når der røres en sej deg? Det gør den med et svinghjul og en vippekontakt som ses her:

De tre skruer på billede to, styrer laveste og højeste fart på motoren. De skal ofte justeres lidt, for at få jævn kørsel. På denne maskine skulle laveste fart justeres lidt, da den “hakkede” lidt ved laveste indstilling. Desuden var det som om der sad noget snavs i svinghjulet, som gjorde at den ikke kunne komme op på tophastighed. Lidt WD40 fik svinghjulet til at opføre sig korrekt.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at strømmen kan løbe ubesværet og ufarligt ind i maskinen, så ledningen får også et kig. Man bør montere et trebenet stik på sin maskine, så den også får jordforbindelse og dermed mindsker risiko for overgang.

Ledning til KitchenAid

Og så kan der være løbet lidt af fedtet ud af huset hvor tandhjulene agerer. Fedtet er “food grade”, hvilket burde betyde at det kan spises, omend det nok ikke lige er den slags man ønsker i bolledejen. Så en klud med sprit tager lige de fedtede kanter hele vejen rundt.

Til slut får det mekaniske også et gennemsyn. På denne maskine skulle der justeres på både vippefunktion og fodens fastgørelse. Begge dele klares heldigvis nemt med en skruetrækker. Vippefunktionen styrer hvordan maskinen står når hovedet er nede i skålen. Det skal stå vandret og må ikke vippe op og ned når der røres rundt. Foden sidder fast med en gennemgående metalpind, og metalpinden holdes fast med en lille pinolskrue der tilgås nede fra bunden af foden. Det er den lille sorte prik lidt over midten af billedet.

Så let kan det gøres! På denne rundtur så du de ting jeg kontrollerer ved et serviceeftersyn (og ved enhver anden reparation på disse maskiner).
Du er velkommen til at bestille et serviceeftersyn her, eller skrive om andre reparationer du gerne vil have hjælp til.
Tak fordi du læste med.

Dette indlæg har 4 kommentarer

  1. Sisse

    Hej, jeg har en kitchen aid artisan fra ca. 2008. Det er som om den kun har een hastighed og den lyder lidt underlig. Er det en kendt fejl og vil det give mening at tjekke om den kan repareres?

    1. Michael

      Hej Sisse
      Den kan helt sikkert gøres god igen. Jeg har lige haft en maskine med samme fejl. Det var styreprintet der skulle skiftes, og så kørte den perfekt igen.
      Printet koster 320kr, og jeg bruger en time på at skifte det, så totalt 770kr.
      Lad mig høre om jeg skal gøre din KitchenAid køkkenklar igen 🙂

  2. Stine

    Hej,
    Jeg har en Kitchenaid røremaskine som “hænger med hoved” i den forstan at den skraber meget på skålen når den drejer. Så meget at det larmer voldsomt og giver mærker i skålen, og jeg derfor ik vil bruge den.
    Jeg har prøvet at stramme hvor jeg kan komme til, men lader ik til at hjælpe på problemet.
    Den svinger også ud /gir efter når den drejer rundt fra armen sider fast. Tænker det har en sammenhæng.
    Er det et problem du kender til og hvad vil du anslå prisen for reparation vil være?

    1. Michael

      Hej Stine
      Det kan gøres nemt og helt gratis. Der er en skrue du skal LØSNE – ikke stramme, og så går problemet væk. Du finder skruen på “adamsæblet” af maskinen. Løft hovedet op, så kommer skruen til syne. Det er den på billedet ovenfor hvor der står “vippefunktion justeres”.
      Den skal blot skrues så langt UD, at hovedet står lige igen, og ikke kan vippes op og ned, når det er nede i låst position.

      Hvis det stadig driller, så ring endelig og jeg skal guide dig.

      Mvh Michael – Genstartgenbrug.dk

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.