Grohe RED “Quooker” repareret – med en ny dippedut til 12 kr

Min onkel Niels fra Reparationsværkstedet sendte mig dette printkort (det kalder man sådan en samling af elektriske dimser på en plade). Det var taget ud af en kundes Grohe RED, som er sådan en vandhane, man har i køkkenet, der giver helt kogende vand, når man drejer på hanen. Lige til kaffe, te eller madlavning. Smart er det, men som vi også kunne læse i artiklen om Bugaboo Donkey klapvogn, så giver smart også flere muligheder for fejl. Her er jeg godt i gang med at fejlsøge printet:

styreprint til Grohe RED quooker

Jeg fandt ret hurtigt en modstand, der var helt sprunget i luften. Som det ses på billedet herunder, så har den fået en grim revne, og ville slet ikke sende strømmen videre. Det går selvfølgelig ikke i en maskine, der skal bruge strøm for at virke. Modstanden her er lidt af en kalorius på 4,7 Ohm og hele 3 watt (det er hvor meget strøm, den kan tåle gennem sig). Sådan nogle kaloriuser har jeg ikke lige liggende, men for at teste om det kun var den ene dims, der var årsagen til problemet, så lavede jeg en tilsvarende modstand af nogle modstande der til sammen kunne give samme Ohm-værdi. Det ses på andet billede.

Modstande (og det meste elektronik egentlig) er en lidt sjov ting, for de opfører sig som ren matematik. Sætter man dem i serie (efter hinanden, som perler på en snor) så skal man lægge modstandene sammen. Så to modstande på 10 Ohm bliver til én på 20 Ohm (dog skal hver enkelt modstand stadig kunne tåle den totale strøm der løber, for den har kun én “snor” at løbe ad).

Min udfordring var ikke at finde en modstand på 4,7 Ohm, men at finde en der kunne tåle de 3 watt. Og hvad gør man så, når den først skal bestilles og fragtes, med den ulidelige ventetid det giver? Jo så sætter man modstande i parallel i stedet. På den måde deler modstandene strømmen mellem sig, og kan derfor bedre tåle mosten. Men hvad så med matematikken? Jo, den er egentlig også ligetil (så længe man bruge modstande med samme værdi – ellers så skal man igang med regnemaskinen – eller bruge siden her).

Når man sætter to modstande i parallel, så giver man strømmen to veje at gå i stedet for én. Og ligesom hvis en fyldt bus åbner to døre i stedet for blot én, så falder modstanden til det halve, og hver modstand skal nu kun kunne håndtere den halve mængde strøm som hvis den var alene.

De modstande jeg havde liggende kunne tage 1/2 watt per styk. Ideelt skulle jeg så sætte 6 styks i parallel for at komme op på de 3 watt. Når man sætter flere ens modstande i parallel, så skal man tage modstandens Ohm og dividere med antallet af modstande, der er sat parallelt. Jeg skulle altså finde x i 4,7 = x / 6 – der kan omskrives til x = 4,7 * 6 og dermed x = 28,2. Sådan nogle modstande findes bare ikke. Det nærmeste jeg kunne komme var 4,7 * 5 = 23,5 Ohm. Og heldigvis må man gerne runde lidt op og ned når det kommer til elektronik, da der altid er lidt margin i den slags kredsløb. Jeg fandt så 5 styks modstande af 22 Ohm, og samlede dem som set på billedet ovenfor. Det gav én samlet modstand på 4,4 Ohm, der kunne klare 2,5 watt. Og ganske rigtigt – der kom liv i det hele igen! Fint til at teste med, men ikke godt nok til at kalde det en færdig reparation.

styreprint til Grohe RED quooker med skiftet modstand

Ja altså liv uden kogende vand og alt det dér, for resten af maskinen stod stadig i Nyborg hos onkel Niels. Men en fin lysdiode kunne det blive til. Jeg havde dog også alle kondensatorerne loddet af og målt igennem, bare for at være sikker på, at der ikke var flere ting i vejen. Du kan læs mere om kondensatorer i artiklen om en kompressor.

Der var heldigvis ikke andre dimser, der lod til at være i udu, så jeg bestilte en ny modstand med navnet 4R7 3W herfra til den nette sum af 12 kroner og 19 ører. Mere skal der ikke til for at få sådan et dyrt apparat op at køre igen. Modstanden blev loddet på, og printkortet blev herefter pakket grundigt ind og sendt tilbage til Nyborg. Her blev det sat i maskinen – som den dag i dag lever lykkeligt, til sine dages ende…

Har du også en maskine, dims eller andet, der gerne må få et lykkeligere liv end at havne på genbrugspladsen, så skriv endelig til mig her.

Dette indlæg har 8 kommentarer

 1. Andreas

  Hej

  Vi har også en Grohe Red som nu er holdt op med at virke. Den får nu vores HFI relæ til at slå fra. Grohe er ikke særlig behjælpelige. Tror du at der er tale om samme problem?

  1. GGadmin

   Hej Andreas
   Tak for spørgsmålet.
   Det lyder ikke helt som det samme. Den sprungne modstand stoppede for alt strøm til resten af printet og maskinen. Det var simpelthen bare dødt.
   Et HFI-relæ lyder mere som en del af apparatet, der bruger meget strøm, har en kortslutning. Det får mig til at tænke på varmelegemet.
   Jeg hører lige Grohe, om de har det som reservedel, eller der skal en helt ny boiler til…

   Mvh Michael

   1. GGadmin

    Svar fra Grohe:

    “Hej Michael

    Tak for henvendelsen.

    Til kedlen kan man ikke købe reservedele desværre. Man skal udskifte den.

    Med venlig hilsen / Best regards / / Mit freundlichen Grüßen

    ________________________________
    LIXIL

    Field Service, Denmark, LIXIL EMENA
    Grohe A/S, Ved Stigbordene 32, 2 th. 2450 Copenhagen SV, Denmark
    lixil.com | grohe.dk
    Tel: +45 44 65 68 00”

   2. Andreas

    Tak, Michael
    Det kunne være rart om det kunne lade sig gøre. Så kan du nok vente at få en opgave fra os 🙂
    Mvh Andreas

    1. GGadmin

     Sådan må det være. Lav gerne et bookmark til hvis uheldet er ude med noget andet elektronik eller maskinværk 😊

  2. Michael Petersen

   Så hvis en Grohe red er helt død, så er en brændt modstand måske årsagen ?

   1. Michael

    Hej Michael
    Det var det i hvert fald ved denne reparation. Men det kan være forskellige komponenter der står af. Kondensatorer pga. alder, mosfets pga. slid eller overbelastning. Man kan kun være sikker ved at kigge.
    Hvis du kan tage printkortet ud, så start med at lugte til det. Hvis det lugter af fyrværkeri, så er der noget der er futtet af – og så kan du nok også se det.

    Lad mig høre om vi kan hjælpe videre derfra..

    Mvh Michael – Genstartgenbrug.dk

 2. Andreas

  Øv også

Skriv et svar